A Word and Thought from the person who love "talk" this is what am my... FareezVanfillers of "words" and "thought" Smile Lovers Its Me

Thursday, 4 August 2011

Durian Merah, Yes It Is Red Durians, Weird but Kelihatan Lazat

DURIAN MERAH
 Red Durian's
Red durian, King Of Buah?

Durian merah? Sape yang xkenal durian? kompom semua orang tahu tentang durian, kulit berduri dengan bau tersendiri, yang kuat dan menembusi.lubang hidung yg besar..heheheheh

Sesetengah orang menggemari durian kerana isi nye yang wangi dan lazat; yang lain mendapati bahawa aroma yang terlampau dan menyakitkan hati huhuhuhuhuh

Apa orang boleh berfikir tentang durian yang berasal dari Brunei, Indonesia dan Malaysia, kita mempunyai pelbagai jenis durian.

Biasanya warna isi durian kuning tetapi merah yang ditemui di dalam hutan di tebing sungai Nibong, Kutai, Kalimantan Timur, Indonesia.

Durian merah? Ya, ia adalah berbeza daripada durian 'biasa' yg biasanya di makan. however ia mempunyai perkara2  biasa, kulit berduri dan bau yang sangat tersendiri dan rasa yg pergh.....



 isi nye adalah lebih nipis dan kering berbanding dengan buah-buahan yang ditanam di sini di mane isi nye yang tebal dan tekstur yg berkrim

Walau bagaimanapun, rasa yang sama dengan durian yang lain walaupun ada yang menyifatkannya sebagai masam agak manis. Orang Dayak Kenyah panggilan ini durian daun, mungkin ia adalah kerana daun nye  hampir seluas tangan orang dewasa.


Durian merah, die nye history

Perkataan "durian" berasal dari perkataan Melayu yang bererti duri menambah akhiran an (untuk membentuk kata nama dalam bahasa Melayu). Durian adalah buah-buahan beberapa spesies pokok dlm spesis genus Durio dan keluarga Malvaceae, ini name scientific die..heheheh pelik je aku dengar

Buah-buahan yang agak terkenal di Asia Tenggara sebagai "raja buah". Durian benar2 tersendiri kerana saiz mereka yang besar, bau yang unik, dan menggerunkan dengan duri2 nye

Buah-buahan yang boleh berkembang sebesar 30 sentimeter (12) panjang dan 15 sentimeter (6) diameter, dan seberat 1-3 kilogram (2 hingga 7 lb).



wah wah namapak sedap kot..heheheh lagi2 time2 musim durian ni...bulan puase plak tu....kat Malaysia ni yg aku tahu just ade kat Penang Je Durian Merah ni...memang penat lah kalo de wife sape2 yg ngidam..jenoh nak tgu musim..harge pon boleh tahn oooo..bleh makan udang karang medium size.hehehehehheheheheh

6 comments:

NasZ said...

kat penang ada ek? katne? tak pernah jumpa pun. tapi lagi suka durian isi kuning..dappp..

MOHD NASER.com

Safiah Ibrahim said...

sedapnya duyann!!

athirah said...

ahak ! kat perak dekat mana nak cari durian merah ni ? huhu

Munna said...

eh, ada ke? tak pernah dgr pun....tp ce tgk duri dia pelik kan...tajam2 n pjg2 =)

FareezVanFillers said...

haha duri die laen sket..to yg beza dr durian biase tu..heheh kat perak entah lah xpernah dgar pon ..tapi yg slalu dgar kat Penang je....

Eyza Dyana said...

err..mcm pelik..hehe.. :)

Labels

  • (1)