A Word and Thought from the person who love "talk" this is what am my... FareezVanfillers of "words" and "thought" Smile Lovers Its Me

Monday, 22 August 2011

the spicy and maveles of Malay Dishes "Kaki Ayam Cili Padi"

Assalammualaikum....

Hari ni tetibe je aku terindu la plak ones of my Bapak feveret food, kalau makan ni pergh memang terangkat lah die nye pedas memang terbaek...kalo bapak aku masak memang terbaek mak aku pon x hebat macam bapak kau masak..heheh. .Huhu merepek dan meleret plak aku..heheh sory!

so hari ni aku nak kongsi ones of my bapak ngan aku nye feveret food, so simple and the result very2 good
maybe for some peoples xsuke kaki ayam ni kos geli, tapi bile dah cube sekali memang xbleh lupe.


Kaki Ayam Masak Cili Padi



Bahan2:

500 gram kaki ayam (di potong dua dan di cuci bersih)
200 gram cili padi @ cili api (dalam 50 biji di tumbuk@di kisar) ikut selera masing2
2 ulas bawang putih
5ulas bawang merah
Secubit serbuk kunyit@kunyit hidup dikisar bersama cili
Sedikit air, garam dan serbuk perasa secukup rase

Cara2:

Gorengkan kaki ayam separuh masak, dan asingkan
Tumiskan bawang putih, bawang merah sehingga naik harum
Masuk kan cili yang telah dikisar bersama kunyit
Tumis sehingga semua bahan masak,
Masuk kan kaki ayam yg telah di goreng separuh masuk tadi, dan gaul rate,
Tambahkan sedikit air, dan biarkan sampai masak
Kawal suhu api supaye bahan tumisan x hangus.
Selesai, letak kan kaki ayam tadi atas pinggan hias bersama daun bawang.-xnak hias pon xpe
Siap di hidang.


Simple Bukan..heheheheh xsuke nak masak yg leceh2 ni..nt merapu plak...membazir je..huhuhuhu

so kalo sudi try lah dan selamat mencube pade yg sudi


SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT BERBUKA



8 comments:

Tasha said...

msak cili mmg umphh...

td baru mkn kaki ayam masak sup..:)

Safiah Ibrahim said...

sedap jep. tu gamba masak kat umah ke gambar google je

makdara TERdiva said...

kaki ayam ni buat sup pun sodap! :D

Marina said...

serius ke cili api 50biji?

eqbalzack said...

sedap2! pandai masak ke?

Kancil 8349 said...

sedapnya...nak kongsi..boleh ke...minta isteri buatkan...hehehe

apple hijau said...

biar benar 50 biji cili...pedas tuh...

apple hijau said...

biar benar 50biji cili api tu fareez...pedas tuh..

Labels

  • (1)