A Word and Thought from the person who love "talk" this is what am my... FareezVanfillers of "words" and "thought" Smile Lovers Its Me

Wednesday, 24 August 2011

Suprisingly Thursday

 
Thanks A Lot Abg Eqbal

Monday, 22 August 2011

the spicy and maveles of Malay Dishes "Kaki Ayam Cili Padi"

Assalammualaikum....

Hari ni tetibe je aku terindu la plak ones of my Bapak feveret food, kalau makan ni pergh memang terangkat lah die nye pedas memang terbaek...kalo bapak aku masak memang terbaek mak aku pon x hebat macam bapak kau masak..heheh. .Huhu merepek dan meleret plak aku..heheh sory!

so hari ni aku nak kongsi ones of my bapak ngan aku nye feveret food, so simple and the result very2 good
maybe for some peoples xsuke kaki ayam ni kos geli, tapi bile dah cube sekali memang xbleh lupe.


Kaki Ayam Masak Cili Padi



Bahan2:

500 gram kaki ayam (di potong dua dan di cuci bersih)
200 gram cili padi @ cili api (dalam 50 biji di tumbuk@di kisar) ikut selera masing2
2 ulas bawang putih
5ulas bawang merah
Secubit serbuk kunyit@kunyit hidup dikisar bersama cili
Sedikit air, garam dan serbuk perasa secukup rase

Cara2:

Gorengkan kaki ayam separuh masak, dan asingkan
Tumiskan bawang putih, bawang merah sehingga naik harum
Masuk kan cili yang telah dikisar bersama kunyit
Tumis sehingga semua bahan masak,
Masuk kan kaki ayam yg telah di goreng separuh masuk tadi, dan gaul rate,
Tambahkan sedikit air, dan biarkan sampai masak
Kawal suhu api supaye bahan tumisan x hangus.
Selesai, letak kan kaki ayam tadi atas pinggan hias bersama daun bawang.-xnak hias pon xpe
Siap di hidang.


Simple Bukan..heheheheh xsuke nak masak yg leceh2 ni..nt merapu plak...membazir je..huhuhuhu

so kalo sudi try lah dan selamat mencube pade yg sudi


SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT BERBUKA



Friday, 19 August 2011

BLOG PILIHAN SAYA IALAH



Salam..sape yg nak join klik pade gambar abg ben ni ha....

1. Solicious
" BLOG ANDA TELAH MENJADI PILIHAN SAYA. KENAPA SAYA PILIH BLOG ANDA ? "
kos awak lah yg first komen dalam entry ni..heheheh lagi satu blog ni just nice simple je suke je nak tgok..hehehe


2. Fateha
" BLOG ANDA TELAH MENJADI PILIHAN SAYA. KENAPA SAYA PILIH BLOG ANDA ? "
simple and very easy to load..suke sangat bende yg ringan2 ni..lagi pon santek je blog teha ni

BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA


Barang Sape teringin nak join sila lah klik SINI

Blessing Friday With Hot Weater

Assalammualaikum..

Perghhh..hari ni memang tercabar iman, dengan cuaca yg panas, udara kering pastu kat offis banyak keje, ekon plak sepoi2 bahasa je..huh..memang mencabar iman....ujian di bulan puase...kene kuatkan iman.

Bila dah panas macam tu tekak ni mula lah terngidam macam2 jenis air, makanan x terpikir lagi nak makan ape tapi menu air je dah bertimbun di kotak pikiran ini, air tebu lah, soya cincau lah, ribena lah..macam2 lagi lah..heheheheheheh.

Insyaallah hari ni xnak bli air kat bazaar, xnak bli air kat pasaraya..just inysaallah hari ni nak wat Koktel Buah je alah koktel buah ni xsusah pon nak wat tapi die nye result perghhhh memang melegakan dan sedap xterhingga...hehehe ini buat aku lah, tapi sahabat blogger lain xpasti lah suke ke tak..hehehheeh masing2 ade taste masing2 huhuihuhuhuhu.

So insyaallah hari ni aku nak wat koktel buah dengan buah yg limited heheheheh.


ehehhe Gambar sekadar gambar hiasan..heheh tapi lebih kurang macam ni lah rupa die..hehehe maybe lagi menyerlah kot..heheheh


Fareez van Fillers di waktu staff sume dah nak balek Dan Boss nak Tutop Pintu..heheheh



Wednesday, 17 August 2011

Marilah Kita Bersama Membantu Mereka

Assalammualaikum.

Hari ni aku bukak blog aku ade tengaok entry abg Ben pasal warga yg kat Somalia memang teramat simpati dan memang teramat2 memerlukan bantuan daripada kita...mesti dan kompom ade yg akan bersuara "buat ape susah2 nak tolong orang jauh2 kat sini pon ramai" memanglah jauh tapi kurang yg membantu , kat Malaysia ni ramai orang yg mati kekenyangan dan agak boleh dikira orang yg mati kelaparan, lagipon kat Malaysia ni memang ramai orang yg sangat murah hati.dan bnayak yg membantu, .so ape salahnye kite menderma kepada sahabat2 seislam same dengan kite di  luar sana.

So marilah kita same2 menyumbang ape yg mampu kepada mereka...tidak mampu dengan wang ringgit sumbanglah dengan doa untuk mereka supaya Allah S.W.T akn meringankan beban mereka...

Klik HERE if you will or click at the image



SALAM AIDILFITRI DARI ABG EQBALZACK

Assalammualaikum..


SALAM AIDILFITRI BUAT ABG EQBALZACK DAN SEKELUARGA

MAAF ZAHIR BATIN




sincerely: fareezvanfillers

Monday, 15 August 2011

Isnin Yang Sejuk Nikmat Ramadan

Assalammualaikum....

Hari ni diam x diam dah separuh Bulan Ramadan yang Mulia ini kita lalui..harap2 anda semua lalui nye dengan penuh barakah dan sabar.  Hari ni kat offis pergh sejuk macam kat Netherland time musim bunga....huhuhuhuhu old sweet memory...heheheheh tapi alhamdulilah lah kos sejuk x terase sangat bekerja kat offis ni.. tgok2 sume dah dok kemas2 nak balek...yelah dah nak pukul 5 .,.hheheheheh..

Time2 sejuk macam ni mula lah otak dan tekak tu teringin nak makan macam2....tapi punye bersemangat pegi bazaar..last2 satu ape pon xbeli...sebab aku ni jenis yg bile tgok lauk pauk or makanan kat bazaar rase macam dah kenyang je perot ni..heheheh padahal lapar...

so menu hari ni rasenye bese2 je kot rase nye....just teringin nak makan INI


Nasi Goreng Kampong Telor Mate


Terimbau kenagan semase di Uitm..kos boleh dikatakan tiap2 malam makan nasi gorang telor mate..hehehehehhe

FareezVanFillers di hampir semua staff sudah fulang....


Friday, 12 August 2011

COme nd have a passionate to put your creative hats on & be in the running to win RM10,000 with #NescafeChilllah!

Time to put your creative hats on & be in the running to win RM10,000 with #NescafeChilllah!

Puding Karamel

Assalamualaikum...

Hari2 aku g bazaar ramadan tgok ade je puding ni..try lah bli skli..pergh bapak manis gile...mau dibetis aku kalo dibuatnye makan ari2...

So demi nak jage kesihatan aku arini maybe insyaallah aku nak wat puding ni...ala bukan nak tunjuk terer tapi buat nye simple je susah lagi nak masak kuih koci..hehehehehhe..so insyaallah kau nak wat puding ni ikut style aku yg mane xmoh manis2 nati kene dibetis kang....so dpat gak makan yg sehat dan sedap...


SO SELAMAT BERPUASA DAN BERBUKA

Thursday, 11 August 2011

Western Time

Assalammualaikum...

Hari2 aku makan nasi..memang makanan ruji lah kan..heheh tapi ari ni aku nak masak ala2 western gitu satu menu yg simple yg memang aku expert..hehehe 'perasan..' ala menu western ni xlah susah mane..just kene kreatif je..
so ari ni insyaallah aku masak Frenc seafood Pasta...ingat nak suh mak masak.tapi kesian plak mak..ari2 masak kan.....so this time aku take turn la plak..heheheheh


So Selamat Berpuasa Dan Selamat Berbuka

Tuesday, 9 August 2011

BEN ASHAARI AJAK KENAL BLOG INI #2


assalamualaikum..mule2 mase wat blog ni..just saje je bosan2 saje nak mencoret2 kan bende2 dan kate2 yg termelayang kat kepala..so jadi lah blog fareezvanfillers..tapi sejak tahun 2011 ni..agak jadi seronok berblog lagi2 bile lawat blog abg ben dgn blopg abg Eqbal...jadi inspirasi untuk berjaya...

aku memang ari2 bace blog abg Ben ni..kerap gak refresh nak tgok ape post baru yg abe ben wat...and tadi nampak abg ben wat pos pasal segmen kenal blog..heheheh join the club lah jdi nye..walaupon keje ade yg kurang siap lagi kat offis ni..heheheheheh ni die Ben Ashaari

Frame and lense  blog ni simple and nice just die nye background je ganggu sket. jgn marah ye..kalo bleh gune font ngn kale font yag maching sket..heheheh jgn marah ye....yg laen ok

cik bunny
blog cik bunny ni sempoi and nice je mate memandang..heheheh

aku dan reality
simple and nice to see this blog lah.,.ehheheheh

orkizuna
hehehehe simple and just nice to view..heheheheh kejot gak...owner ni komen aku nye blog heheheheh

http://laman-ayahsu.blogspot.com/
 laman ayhsu
 heheh blog ni memang slalu gak aku lawat..heheh just nice cume kdg2 legging sket time nak scroll down

ckb

heheh yg ni aku kompius yg mane satu yg nak komen die nye blog ni..heheheh komen 3 skali lah..heheh just nice je so sweet

kaki wayang
aku kaki wayang..heheh blog abe ni ok beb...nice je nak view..heheh simple and style gitu

cerita ku cerita mu
besh ni blog simpla nad nice...konten pon besh2..heheheh thanks a lot

Fareha
heheh blog ni besh gak kot...suke kos die kale pink..gheheheheheh

Madam biar betol
blog spider yg simple dan just nice to view

Bicara Mak dara
just nice bnyak article mnrik..besh2 heheheheh

Coretan hati cik violet 
just nice blog..so sweet...heheh

Dayah Jelita
simple and besh to view..heheheheh

Ezaiza
blog simple and nice so sweet mate menandang...

MHZ cool FM
this blog sangat besh entry ade mcm2 pastu ala2 radio gitu..style2

Nurul Asyikin
simpla nd nice...bacground cantek gitu..sedap je mate memandang

Cik Myna Yusof
blog myna ni simple and very nice to view, header die cantek...style gitu..heheheh

'UCAPAN AIDILFITRI: DARI SAYA UNTUK EQBALZACK'

 Klik Banner or HERE to Join


Assalamualaikum...hari ini abg Eqbal Zack dengan begitu murah hati abg Ez launch duit raye giveaway beliau and make me eager to participate....terbaeklah abg EZ...

"Assalammualaikum, Abg Eqbal sempena Eidul Fitri yg bakal menyerlah kan diri nye, dan Ramadhan yg berkat dan penuh dengan keampunan dari yg maha esa meninggalkan kite umat nye yg sehalus kuman ini, dan hari ini Allah memberi daku peluang untuk bernafas untuk mengerja kan segala perintah nye disamping memberi kesempatan untuk diri ini mengatur dan menyusun kata untuk daku menyampaikan Salam Aidil Fitri kepada abg Eqbalzack, semoga di Aidilfitri ini abg eqbalzack dapat mengecapi keampunan dan keberkatan dari Allah S.W.T untuk segala yg telah dilakukan, dan sesungguhnye Kejayaan yg sebenarnye yg disambut pada Syawal itu adalah kejayaan dimana segala doa dan amalan serta keampunan kite diterima oleh Allah S.W.T. dan Sambutlah Syawal kali ini dengan penuh bermakna bersama orang yg tersayang disamping keluraga tercinta."

"Enjoy your Syawal with blessing from Him  and respect and serve your guess with pleasure."

One Day In Eidul Fitri, All Family Celebrating Happily
Never Forget The Poor Family, Also Pray For Their Happy
Be Generous In Every Way, May Receive Blessing From Allah For The Way
Forgive and Forgiving for every Mistake Along The Way
Be Thankful For The Breath, Celebrate Your Syawal Without Regret
SALAM AIDILFITRI TO ABG EQBALZACK



from fareezvanfillers

Monday, 8 August 2011

'AKU JOIN BLOGLIST ALIE'

klik SINI nak JOIN xpon klik je bannner ALIE tu

hahahhah blog aku just simple je citer2 kehidupan dan pengalaman yg sempat dialami, and some citer or fact nak share.hehheheeh..

Inspirasi Ku Untuk Bersemangat Kembali

Assalamualaikum

semangat aku untuk study semakin berkobar2 apabila aku lawat blog abg Eqbal Zack..sebenarnya hari-hari dan setiap hari aku dtg jgok blog abg EZ tuh..tok cari sumber inspirasi..entry yg abg Ez wat memang sume nye terbaek dan inspired aku tok berjaya macm abg Ez ni...dan minat aku dlm bidang kesihatan memang mendalam lagi2 untuk menjadi seorang tutor sperti beliau..memang terbaek lah abg EZ....menjadi inspirasi bagi anak muda sperti saye untuk lebih berjaya dalm kehidupan. Diharap abg EZ berjaya mendapat keputusan yg cemerlang bagi pengajian Phd  sekarang. for more detail pasal abg Ez klik SINI

ehehhee sorry ye abg EZ amek pic ni harap abg Ez x kesah...

Sunday, 7 August 2011

Wajah Entiti Hajjah Sitt Al-Wuzara

Still remember with this name?

everybody who do blogghing kompom kenal dgn makcik ni yg bapak begitu nyaring dan lantang mengutuk Allah s.w.t dan nabi Muhammad s.a.w dkat die nye Fb, Twitter dgn blog...memang Malaysia yg ku cintai ini tergempar seketika sehingga sekarang....ade juiga entiti sebegini rupa di dunia ini rupa nye..Astagfirullahalazim





Tahniah kepada Gaysec atas pendedahan ini...
korang memang Super-Pro-Hackers la terbaek di ladang Nak tunggu SKMM memang kluar lah sume bulu2 badan ni hah..hheheheheh pun tak dapat tangkap entiti yg lahanat ni
kredit to che armad for the info.




Friday, 5 August 2011

Nasi Arab Oh Nasi Arab

Assalamualikum...

Bulan puasa bulan yg penuh berkat...sambil2 beramal mencuba sesuatu yg teringin besh jgak kan..heheheh

HARI NI RASENYE NAK CUBEr NASI ARAB

dengar kate kakak akt sini kat bazaar ramadan meru ade jual nasi arab...pergh dengar je dah terbayang dan terliur...puase2 ni mcm2 teringin kan..heheheheh...

NASI ARAB dgn AYAM GORENG REMPAH
pergh....rae nye memang x sabar nak try jegok kat bazaar lpas keje ni....harap2 ade lah kalo xde mnu laen lah hari ni...heheheheheh

SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT BERBUKA

PROMOSI BLOG SECARA PERCUMA ! C`AYOB

HEE jln jumpe satu iklan..ni ape salah cube kan hehehehe sape nak join klik SINI

Thursday, 4 August 2011

Durian Merah, Yes It Is Red Durians, Weird but Kelihatan Lazat

DURIAN MERAH
 Red Durian's
Red durian, King Of Buah?

Durian merah? Sape yang xkenal durian? kompom semua orang tahu tentang durian, kulit berduri dengan bau tersendiri, yang kuat dan menembusi.lubang hidung yg besar..heheheheh

Sesetengah orang menggemari durian kerana isi nye yang wangi dan lazat; yang lain mendapati bahawa aroma yang terlampau dan menyakitkan hati huhuhuhuhuh

Apa orang boleh berfikir tentang durian yang berasal dari Brunei, Indonesia dan Malaysia, kita mempunyai pelbagai jenis durian.

Biasanya warna isi durian kuning tetapi merah yang ditemui di dalam hutan di tebing sungai Nibong, Kutai, Kalimantan Timur, Indonesia.

Durian merah? Ya, ia adalah berbeza daripada durian 'biasa' yg biasanya di makan. however ia mempunyai perkara2  biasa, kulit berduri dan bau yang sangat tersendiri dan rasa yg pergh.....



 isi nye adalah lebih nipis dan kering berbanding dengan buah-buahan yang ditanam di sini di mane isi nye yang tebal dan tekstur yg berkrim

Walau bagaimanapun, rasa yang sama dengan durian yang lain walaupun ada yang menyifatkannya sebagai masam agak manis. Orang Dayak Kenyah panggilan ini durian daun, mungkin ia adalah kerana daun nye  hampir seluas tangan orang dewasa.


Durian merah, die nye history

Perkataan "durian" berasal dari perkataan Melayu yang bererti duri menambah akhiran an (untuk membentuk kata nama dalam bahasa Melayu). Durian adalah buah-buahan beberapa spesies pokok dlm spesis genus Durio dan keluarga Malvaceae, ini name scientific die..heheheh pelik je aku dengar

Buah-buahan yang agak terkenal di Asia Tenggara sebagai "raja buah". Durian benar2 tersendiri kerana saiz mereka yang besar, bau yang unik, dan menggerunkan dengan duri2 nye

Buah-buahan yang boleh berkembang sebesar 30 sentimeter (12) panjang dan 15 sentimeter (6) diameter, dan seberat 1-3 kilogram (2 hingga 7 lb).



wah wah namapak sedap kot..heheheh lagi2 time2 musim durian ni...bulan puase plak tu....kat Malaysia ni yg aku tahu just ade kat Penang Je Durian Merah ni...memang penat lah kalo de wife sape2 yg ngidam..jenoh nak tgu musim..harge pon boleh tahn oooo..bleh makan udang karang medium size.hehehehehheheheheh

Wednesday, 3 August 2011

Kucing! Cat! Kucing! Kucing! Cat!

Assalammualaikum....

nak kongsi siket pasal kucing..heheheh..jgok2 lah ye korang nye kucing jenis ape?



abyssinian cat american bobtail american Curl

american shorthair american wirehair australian mist

balinese cat bengal Birman

bombay cat british blue burmese
British Blue

burmilla california spangled cat chartreux

chausie cornish rex cymric
devon rex don sphynx egyptian mau
exotic cat japanese bobtail javanese
korat kurilian bobtail cat la perm
maine coon manx, manx cats munchkin


napoleon nebelung norwegian forest cat
ocicat cat oriental persian
Oriental
peterbald pixie bob ragdoll
russian blue savannah cat scottish fold
selkirk rex serengeti siamese
siberian forest singapura snowshoe cat
sokoke cat, african shorthair somali cat sphynx cat
toyger tonkinese cat turkish angora
Turkish Angora
turkish van

for more information klik SINI

Labels

  • (1)