A Word and Thought from the person who love "talk" this is what am my... FareezVanfillers of "words" and "thought" Smile Lovers Its Me

Monday, 31 December 2012

Azam Tahun Baru

Assalammualaikum dan salam tahun baru 2013!!

soalan yg lazim mesti sume orang tanye time tahun baru je azam..
so ape kah azam anda semua?heheheh kan dah tanye dah..huhuhuu

bagi aku azam aku tahun ni,
  1. aku nak menten jaga pemakanan dengan meneruskan amalan tahun lepas dimana x makan gula2, junk food (alah keropok2 tu), mee segera, air gas dan yg paling penteng jangn sesekali merokok..huhuhu
  2. aku nak menten kan cgpa first class tok degree ni
  3. tambah duit akaun dalam asb nati senang nak_____
  4. nak workout bagi fit badan ni hah..huhuh
  5. menten senyum selalu dan xnak gaduh2 dengan sape2 
  6. dan moga lebih bertaqwa pada Allah

so selamat tahun baru untok anda semua moga segalanya dipermudah kan Allah

Sunday, 23 December 2012

Study Week!!

Assalamualaikum...

study week! rase cam sekejap je beb mase berlalu..
biasa lah bila diri dah sebok dengan kerja yg x putus2 lagi2 bile ade part time job time study lagi lah rase laju je mase berlalu...huhuhu

study week sem ni nampak lame sket sebab paper aku start lambat dari yg laen, tapi ape pon harap x lah terleka dengan mase yg agak panjang ni.

sem ni agak sukar gak lah nak harungi nye, mula2 rase besh je, tapi dah nak last2 week mula lah die tunjok belang..hahahaha

sem ni paper yg rase susah siket bagi aku Medical Terminology..hahahah nak wat cam mane harungi je lah..tapi sebenar nye paper ni besh giler beb belajar die, just time2 die tanye pasal pathology dgn pharmacology tu yg lemah siket tu....bab process2 aku no hal lagi..huhuhu

tapi ape2 pon harap x terlampau focus sangat tok paper ni, sebab paper yg laen pon agak keliru gak walau pon aku rase boleh buat yg terbaek In shaa Allah.

tapi ape2 pon moga dimurahkan rezeki dan dipermudah kan segala urusan aku dan para sahabat oleh Allah dalam mengharungi final exam kali ni dan yg seterusnya..Amin

p/s pade yg same gak tgah study week n dah nak exam wish u All The Best Beb..

Saturday, 3 November 2012

Belajar + Part-time Job

Assalammualaikum.... rase dah lame giler beb aku x update blog, bukan blog je, mukabuku pon jarang update huhuhu, tetibe malam ni rase nak menekan2 papan kekunci ni..

kerja sambil belajar, adakah relevant bagi anda? bagi aku kerja sambil belajar ade baek dan tidak nye, dan bagi aku aku kerja sambil belajar adelah satu pengalaman yg seronok, aku antara orang yg kerja sambil belajar, nak buat macam mane aku x amek ptptn, jpa pon xde rezeki, jadi decide kerja sambil belajar, nak kate aku ni pandai xlah sangat, tapi adelah siket...huhuhuh..berkat dan usaha dan guna akal yg Allah beri dengan elok..dapat lah aku survive dengan kerja sambil belajar sampai sekarang.aku pon belajar kat UiTM Puncak Alam je..xlah hebat cam bebudak yg kat U yg gah gah...tapi UiTM tetap di hati (tetibe)..yg buruk(xlah burok sangat) nye keje part-time ni, bila xdapat nak bersama2 rakan yg laen buat study group, dan yg paling burok bile x dapat manage time....rase pasal manage time ni bnyak sangat dah kite dengar, bukan tok yg bkrja je, tapi yg xkerja pon susah nak manage time..huhuhuh tapi yg besh nye bila gaji je ade extra duit nak disimpan dan dibelanja..hahahah yuran UiTM pon berpatutan, lagi aku dok ngan family..huhuhu belanja pon kurang lah...tapi yg penteng xkesah lah kerja ke x kerja ke...jangan lupa focus pada setiap benda yg dibuat, dan jgan tangguh2 kerja, kalo yakin boleh siap cepat dan terbaek xpe..huhuhuh moga segalanya diberkati oleh Allah...Assalammualaikum.



p/s
fareezvanfillers disaat cuti medterm dah nak abis.

Friday, 13 July 2012

Eqbal Zack: Brisbane Giveaway

Assalammualaikum...

Queensland University of Technology, memang cita2 nak further study kat sana kalau ade rezeki...lepas tgok best frenz dapat further study sane lagi berkobar2 semangat tok study rajin2 and kalau ade rezeki bleh apply sane..huhuhu..

hahahah ok sambung pasal abg eqbal giveaway...memang terbaek lah abg eqbal sebab selalu gak buat giveaway tok follower.. memang murah rezeki...harap2 abg eqbal sentiasa murah rezeki..so lepas ni dah x boleh panggil abg eqbal dah..hehe kene panggil dr.eqal..sedap je bunyi die kan...heheheh

walaupon xde rezeki pasal blog awards aritu..tapi Blogger Eqbal Zack tetap terbaek dan akan selama nya terbaek...moga murah rezeki selalu...dan segala yg dilakukan diberkati Allah.

p/s:  harap dapat menang giveaway ni kos comel2 kot die nye gift..heheheheh btw thanks abg Eqbal sudi buat giveaway dgn gift yg comel2..dan moga segala urusan abg eqbal kat QUT dipermudahkan Allah.

Saturday, 30 June 2012

Bila Dr gigi datang sekolah

Assalamualaikum rase lame dah gak aku x update citer kat blog ni....huhuhuhuh nak buat macam mane kan name pon student kompom2 lah busy..lagi2 lah time2 final exam ni..
time2 serabot dok menghafal tok next paper jumaat depan, rase ttbe nak update blog plak, bukan ape saje nak kongsi cite sket..hehehe, isnin lepas (agak nye lah) bleh plak time2 dok hafal punya hafal nota..aku leh terlelap..ha time terlelap boleh pulak ttbe termimpi pasal pasal kenangan cabot gigi kat sekolah dulu...

dulu2 time van kementerian kesihatan  datang je rase rate2 dak dalam kelas tu cuak hahaha aku kompom sudah..hahahahah budak2 memang begitu hahaha aku lah tu
time2 syok tgah layan cikgu yg rate2 time tu comel2 tgah mangajar datang pulak budak kelas laen bawak kad giliran cabot gigi..pergh time tu rase memang macam kene gletek2 je pundi kencing ni, hahahahah mula2 lega sket lah bila grup yg kene panggil tu xde name aku...hahhhh,..last2 time nak abes kelas je dtg pulak grup dak kelas aku tadi..heh ape lagi xlaen dan xbukan lah name aku ade plak dekat kad yg dibawak tu..hahahaha lagi lah kali bukan rase macam kene geletek je tapi mcam dah kene cucuk2 pundi kencing ni...hahahah


hem kuar kelas dgn gaye muka xnak kalah tuh....pg lah kat makmal yg dok cabot2 gigi ni..smapai2 hah memang baek je time die xde sape langsong..heh ape lagi name aku lak yg paling atas lah kan...hemmm redha je lah....time baring je atas bnde alah ape tah name nye yg macam kerusi tu..makin rse getaran nye, cek punya cek punye cek..nak ttbe nurse tu cakap "ni kene cabot ni dik"..hahahahah aku ape lagi "abe lah gigi aku"..hahahhaha time nak suntik tu memang errr gerun beb...tapi lepas cucuk je rse xde ape dah...so lame gak lah baring kat situ..hahhaahah naseb lah nurse yg rawat tu comel...tenang siket..ahhahahaha

last2 ttbe terjaga pergh..meleleh lah beb..hahahhahahah xpasal2 berpeta bantal aku..hahahahhahaha rase besh plak mimpi time dulu2 hehehehhe...okay lah sambong study jap!

fareezvanfillers di mane tengah tenang seketika.

Thursday, 12 April 2012

Support And Vote Abg Eqbal Zack for Digi WWWOW Awards

Assalammualikum dan salam sejahtera....

Digi Wwwow Awards is comeback again this year

and this is the time for you guys to give a lots of support to your favorite blogger,

and you know this year the fames, macho, stylo, and blogger yg sanagt pemurah tercalon tok this awards dan moga2 dimurahkan rezeki untok Abg Eqbal Zack for this awards this year, like i mention earlier abg eqbal ni memang pemurah kos memang banyak lah die buat Giveaway dan contest tok follower die...memang terbaek lah beb.

And this entry is special for support abg Eqbal and for the contest yg abg eqbal buat..heheheh

btw for those yg nak join, boleh lah promote blog abg eqbal ni..simple je...

dan yg nak mengundi boleh lah klik kat banner yg stylo kat bawah ni ye....

just click banner yg stylo ni untok keterangan lanjut...

so for those yg join contest ni may stand a chance for winning branded phone from abg eqbal...style bukan!

marilah promote blog abg Eqbal kepada semua rakan2 anda..

Sunday, 1 April 2012

Abg Eqbal Zack Buat Fan Page Celebration Giveaway!

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera, Alhamdullilah Allah berikan lagi peluang kepada kita untuk bernafas lagi hari ini, moga setiap hari kita berusaha untuk menjadi yg lebih baik.

Pagi isnin yg sejuk ni digemparkan dengan pengumuman di Facebook abg Eqbal Zack dimana abg Eqbal ade buat "Fan Page Celebration Giveaway!"..dan memang selalu lah abg Eqbal ni buat Giveaway tok follower blog dan sekarang ni abg Eqbal dah ade Facebook Fan page, memang bertuah lah bagi pembaca dan peminat setia..hehehhe

So memang bertuah lah bagi sape2 yg terpilih tok menang Giveaway ni...sebab prize die memang besh..huhuhuhuu..so aku memang teringin nak menang..hehehe harap2 ade rezeki....dan jangan lupa tok vote abg Eqbal dalam Digi WWWOW Awards ye..hehehehe

so sape2 yg nak join tu boleh lah klik kat link bawahni.

Abg Eqbal Zack Buat Fan Page Celebration Giveaway! 

Tuesday, 20 March 2012

Tanda-tanda anda menghadapi masalah................ MENTAL?







Pertama: Anda sentiasa menghadapi masalah untuk bangun tidur..................................





Kedua: Tengkuk anda sentiasa merasa sakit dan susah untuk memusingkan kepala.................................








Ketiga: Rambut anda sentiasa  kusut masai  setelah mandi dan menggunakan syampu terbaik..............................






Keempat: Kepala anda sentiasa merasa pening dan seperti berada di awang-awangan...............................




Kelima: Berat badan anda terus meningkat dengan mendadak walau pun telah berusaha keras untuk mengurangkan berat.............................................




Keenam: Anda sentiasa merasa letih yang amat sangat dan sentiasa mengeliat.............................




 
 
Ketujuh: Anda sentiasa  merasa fikiran terlalu sempit...........................................





Kelapan: Anda sentiasa merasa diri anda terlalu kecil dan selalu dipermainkan..........................................






Kesembilan: Boss sentiasa marah dengan anda....................................................





Kesepuluh: Anda sentiasa basah kuyup ketika keluar makan tengahari walaupun berpayung......................................






Kesebelas: Anda sentiasa dan selalu merasa penat yang amat sangat.......................................




 
Keduabelas: Anda sentiasa merasa diri tersepit....................................................


 
Ketigabelas: Anda sentiasa merasa kehadiran tetamu asing......................................................
 

 
 
Keempatbelas: Anda sentiasa merasa seperti hendak demam dan selsema serta kepala merasa panas....................








Kelimabelas dan akhir:











ANDA SENTIASA MERASA........ KESEORANGAN DAN MERASA AMAT TAKUT............ SEPERTI ADA SESEORANG BERADA DI DALAM RUMAH..........................HE...HE.....HE......









Wednesday, 29 February 2012

British English vs. Malaysian English

 Assallammualaikum!
 
Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc.
 
WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS
Britons: I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.
Malaysians: No stock.
 

RETURNING A CALL

Britons: Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago?

Malaysians: Hello, who call?


ASKING SOMEONE TO MAKE WAY

Britons: Excuse me, I would like to get by. Would you please make way?

Malaysians: S-kew me.
 

WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY

Britons: Hey! Put your wallet away, this drink is on me.

Malaysians: No need lah.
 

WHEN ASKING FOR PERMISSION

Britons: Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?

Malaysians: (pointing at the door) Can ah?

WHEN ENTERTAINING

Britons: Please make yourself right at home.

Malaysians: No need shy shy one lah!

WHEN DOUBTING SOMEONE

Britons: I don't recall you giving me the money.

Malaysians: Where got?
WHEN DECLINING AN OFFER
Britons: I would prefer not to do that, if you don't mind.

Malaysians: Don't want lah.
IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
Britons: Err...Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.

Malaysians: You mad ah?
WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.
Britons: Excuse me, but could you please lower your voice? I'm trying to concentrate over here.

Malaysians: Shut up lah!
WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU.
Britons: Excuse me, but I noticed you staring at me for sometime. Do I know you?

Malaysians: See what, see what?
WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION.
Britons: We seem to be in a bit of a predicament at the moment..

Malaysians: Die lah!!
WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED
Britons: Will someone tell me what has just happened?

Malaysians: What happened ah? Why like that one lah?
 WHEN SOMEONE DID SOMETHING WRONG
Britons: This isn't the way to do it. Here, let me show you.

Malaysians: Like that also don't know how to do!
WHEN ONE IS ANGRY
Britons: Would you mind not disturbing me?

Malaysians: Celaka you!
 

So which would you prefer? Send this to your Malaysian friends and let them have a laugh too. Good day!


Malaysians: Cent O-Lady

Back Then & Nowdays!




image001.jpg



image002.jpg

image003.jpg

image004.jpg


image005.jpg
image006.jpg

image007.jpg
 

Tuesday, 28 February 2012

Travel Around Selangor (2) - Expedisi Mendaki bukit Di Broga Hills

Assalammualaikum...macam mane hujung minggu korunk?mesti besh kan..huhuhuhuhuuu

bagi aku hujung minggu lepas boleh dikatakan besh jugak lah..aku g mendaki bukit kat Broga Hills with few of my frenz, rata2 aku tanye kat kawan2 diorang kurang familiar ngan perkataan Broga Hills kompom2 diorang xtau kat mane..so aku bawak depa2 pergi itu Broga Hills..hehehhe.

Broga Hills tu x familiar bagi aku maybe sebab die just untuk sape2 yg gemar mendaki2 gitu, dia terletak kat area Semenyih sempadan Selangor denagn Negeri Sembilan kat Daerah Hulu Langat, kalau dari Shah Alam kira2 dalam 1 jam perjalanan gitu lah.

Tempat ni kalo nak wat riadah memang seronok, bagi keluar peluh gitu..heheheh tapi jangan datang lambat sangat sebab dalam pukol 10 camgitu dah panas dah..so kurang besh lah nak mendaki kan...heheheheheh..
sebaik2 datang time jam 7 macam tu..segar udara die..memang nyaman, lagi poon time tu memang kurang panans lagi..so nak mendaki pon seronok..heheheh. ok lah ni nak tunjuk sket gamba yg sempat di snap mase kat Broga Hills.









lepas2 je selesai mendaki, perot pon apa lagi kompom lah tersangat lafar kan..heheheh kami pn singgah lah jap kat Wong Solo cawangan yg kat Kajang ni...die nye makanan boleh tahan lah sedap jugak...yg paling terbaek die nye sambal...pergh...memang sedap rase macam nak bawak balek je..hahahhahah.


sekian.

Fareezvanfillers dikala jam2 hendak pulang disamping boss Busy..heheheh

Monday, 27 February 2012

Buah Durian tanpa duri (Durian gondol)

Assalamualaikum.

korang pernah tengok buah Durian yg xde duri? Entry kali ni aku nak share some interesting info tok readers2 blog ni xkeshah lah silent readers ke sape je lah yg singgah sini..huhuhu

Durian gondol  berasal dari daerah Lombok, Nusa Tenggara Barat. Keunikan buah ini terletak pada buahnya yang tidak memiliki duri seperti buah durian pada umumnya sehingga dapat mempermudah memakannya.

Bentuk buahnya sekilas seperti tempurung kelapa, ukurannya sebesar buah melon dengan berat 800-900 gr. Buah matang mengeluarkan aroma khas durian. Ini memang durian, tapi tanpa duri! Rasa buahnya enak dan manis dengan kandungan gula yg sedang gitu..hehehe

Ketebalan isi buah nye boleh lah dikatekan tebal gak macam isi buah durian tempatan pada umumnya dan berwarna kuning terang dengan produktif yg agak memberangsangkan kira boleh capai 400 kg setahun bagi sesebuah pokok. Tanaman ini mampu adapt lah dengan baik di dataran rendah sampai sedang dengan ketinggian yg tidak terlalu tinggi gitu

Tanaman durian gondol ini merupakan tanaman durian yang mengalami mutasi bentuk oleh alam sehingga duri-duri di seluruh kulitnya tidak ada..heheheh dah macam x-men kan sampai bermutasi gitu..heheheheeh

some picture for this pokok Durian Gondol @ Durian yg xde duri hehehehehehhe



die nye kale isi same je ngan buah Durian biasa, kuning2 kekuningan je gitu..heheheh.

Wednesday, 22 February 2012

Gambar-gambar Aneh, Pelik & Lucu Untuk Hilangkan Stress!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه 
Berikut ialah gambar-gambar untuk kita hilangkan tekanan setelah sehari suntuk mengikuti isu-isu berat yang berlaku sekeliling kita.

Gambar-gambar ini bersepah ini internet, dikutip untuk paparan di blog GB ini untuk kita segarkan semula minda kita untuk menghadapi isu-isu baru selepas ini. Selamat menyaksikan dan selamat berhibur.

Saksikan:

 
















Monday, 20 February 2012

Kaedah Rawatan Pelik Sakit Gigi… Mengeluarkan Cacing Gigi Melalui Telinga

 
Description: http://www.gilerkentang.com/wp-content/uploads/2011/11/tooth-worms-treatment2.jpg

Chen Yuan Sheng, 44, yang telah melibatkan diri dalam industri pakaian di Batu Pahat selama lebih dua dekad, mempunyai kerja sampingan istimewa dan agak pelik sejak bertahun-tahun yang lalu.
Khidmat istimewa dan unik Chen ialah membantu pesakit sakit gigi untuk mengurangkan kesakitan dengan menghalau cacing gigi menggunakan kaedah rawatan purba Cina.

Kaedah rawatan yang digunakan adalah warisan daripada mendiang bapanya yang mempunyai kepentingan yang besar dalam bidang perubatan Cina dan mahir dalam perubatan akupunktur dan herba yang dipelajarinya dari negara China .
Bagaimana kaedah rawatan ini dilakukan?

Description: http://1.bp.blogspot.com/-9J1i8UU3VXs/Tr93V5rje0I/AAAAAAAADvQ/ZRDUssiER8M/s320/tooth-worms-treatment.jpg
Chen berkata bahawa cacing gigi terutamanya disebabkan oleh karies gigi dan tabiat makan, walaupun dia tidak melakukan kajian yang mendalam mengenainya.
Description: http://1.bp.blogspot.com/-3sr7T2ReJjY/Tr93XJGeLGI/AAAAAAAADvY/2i1-WRgE7HM/s320/tooth-worms-treatment1.jpg
Peralatan dan kaedah yang digunakakan sangat tradisional dan mudah. Asap herba akan digunakan untuk membuang cacing gigi dari rongga mulut pesakit, tanpa menyebabkan kesakitan kepada pesakit dan ubat-ubatan tidak diperlukan.
“Kuantiti herba yang digunakan untuk menyingkirkan cacing gigi adalah sangat penting. Ia sebenarnya adalah campuran enam herba yang direndam dalam minyak kelapa,” jelas beliau.
Description: http://4.bp.blogspot.com/-SxoHmc0o2y8/Tr93ZXwvWxI/AAAAAAAADvo/FelVr0pYpRM/s320/tooth-worms-treatment3.jpg
Pertama sekali, beliau perlu untuk memanaskan bata sebelum meletakkannya ke dalam pinggan dan menambah dua sudu teh jus herba.
Description: http://1.bp.blogspot.com/--qGUJNZAB0o/Tr93apnmBxI/AAAAAAAADvw/eH8E6Nnespo/s320/tooth-worms-treatment4.jpg
Dengan menggunakan tudung corong berbentuk kun pesakit dikehendaki memasukkan muncung corong ke dalam lubang telinga.
Description: http://1.bp.blogspot.com/-aoMozEF1t2E/Tr93fnuO24I/AAAAAAAADwQ/IsAbTHjaySQ/s320/tooth-worms-treatment8.jpg
“Asap dari jus herba mendidih akan memasuki tubuh pesakit melalui telinganya lalu menarik dan membuang keluar cacing gigi di dalam mulut, telinga dan bahagian-bahagian badan yang lain,” katanya.
Description: http://4.bp.blogspot.com/-RD_TfST-WhU/Tr93bliYPTI/AAAAAAAADv4/2GUIiziPnIA/s320/tooth-worms-treatment5.jpg
“Pesakit akan merasa leher mereka sedikit tegang sepanjang proses itu dan saya akan mengingatkan mereka untuk batuk dengan sengaja kerana ia boleh membantu mengeluarkan cacing gigi,” katanya.
Dia menggalakkan pesakit untuk menerima rawatan tiga kali dalam tempoh tiga bulan untuk menghapuskan sama sekali cacing gigi. Keseluruhan proses mengambil masa 12 minit.
Description: http://4.bp.blogspot.com/-E9xiCdnxSPE/Tr93c8xULgI/AAAAAAAADwA/pYOG3d6tgEs/s320/tooth-worms-treatment6.jpg
Cacing gigi jatuh di atas bata & herba yang dipanaskan
Description: http://2.bp.blogspot.com/-Zc0NcJrBtYU/Tr93eLLd1yI/AAAAAAAADwI/x_w5DSbTUfU/s320/tooth-worms-treatment7.jpg
Beliau berkata bahawa bilangan cacing gigi berbeza dari berpuluh-puluh sahaja hingga beberapa ratus, mengikut keadaan kesihatan yang berbeza.
Chen berkata bahawa ramai orang ragu-ragu tentang kewujudan cacing gigi, terutamanya anak-anak muda yang berfikir ia tidak logik dan saintifik.
Description: http://1.bp.blogspot.com/-R5PPtVaZKUQ/Tr93gnxvquI/AAAAAAAADwY/hG1jxQomXfM/s320/tooth-worms-treatment9.jpg
“Kebanyakan pesakit yang datang untuk rawatan ialah orang-orang yang tidak lagi sanggup menanggung kesakitan. Mereka datang untuk mencuba selepas mengetahui tentang rawatan daripada rakan-rakan mereka, “kata Chen.
Chen berkata bahawa pengesahan lanjut diperlukan untuk rawatan cara purba, ramai orang terkejut melihat begitu banyak larva coklat putih kurang daripada satu sentimeter panjang.
“Walaupun kewujudan cacing gigi belum terbukti secara saintifik, Tujuan rawatan adalah untuk mengekalkan gigi pada masa yang sama mengurangkan kesakitan. Oleh itu, saya akan terus melaksanakan rawatan, menyediakan rawatan alternatif untuk melegakan sakit gigi,” 

p/s: Jadi adakah anda  menagalami sakit gigi, ape kate try this kind of practice!

kindly from - fareezvanfillers 

Labels

  • (1)