A Word and Thought from the person who love "talk" this is what am my... FareezVanfillers of "words" and "thought" Smile Lovers Its Me

Monday, 27 February 2012

Buah Durian tanpa duri (Durian gondol)

Assalamualaikum.

korang pernah tengok buah Durian yg xde duri? Entry kali ni aku nak share some interesting info tok readers2 blog ni xkeshah lah silent readers ke sape je lah yg singgah sini..huhuhu

Durian gondol  berasal dari daerah Lombok, Nusa Tenggara Barat. Keunikan buah ini terletak pada buahnya yang tidak memiliki duri seperti buah durian pada umumnya sehingga dapat mempermudah memakannya.

Bentuk buahnya sekilas seperti tempurung kelapa, ukurannya sebesar buah melon dengan berat 800-900 gr. Buah matang mengeluarkan aroma khas durian. Ini memang durian, tapi tanpa duri! Rasa buahnya enak dan manis dengan kandungan gula yg sedang gitu..hehehe

Ketebalan isi buah nye boleh lah dikatekan tebal gak macam isi buah durian tempatan pada umumnya dan berwarna kuning terang dengan produktif yg agak memberangsangkan kira boleh capai 400 kg setahun bagi sesebuah pokok. Tanaman ini mampu adapt lah dengan baik di dataran rendah sampai sedang dengan ketinggian yg tidak terlalu tinggi gitu

Tanaman durian gondol ini merupakan tanaman durian yang mengalami mutasi bentuk oleh alam sehingga duri-duri di seluruh kulitnya tidak ada..heheheh dah macam x-men kan sampai bermutasi gitu..heheheheeh

some picture for this pokok Durian Gondol @ Durian yg xde duri hehehehehehhe



die nye kale isi same je ngan buah Durian biasa, kuning2 kekuningan je gitu..heheheh.

3 comments:

izyantyPersonalTaste said...

btol ke...napa xdak gmbar isi dia pun

FareezVanFillers said...

http://www.blogger.com/profile/04526208347949483876
skang fareez dah letak dah die nye gamab isi..hjeheheh btw thanks kos dtg sini ye.

kemey said...

wau..tanam kt malaysia sesuai x?

Labels

  • (1)