A Word and Thought from the person who love "talk" this is what am my... FareezVanfillers of "words" and "thought" Smile Lovers Its Me

Wednesday, 29 February 2012

British English vs. Malaysian English

 Assallammualaikum!
 
Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc.
 
WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS
Britons: I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.
Malaysians: No stock.
 

RETURNING A CALL

Britons: Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago?

Malaysians: Hello, who call?


ASKING SOMEONE TO MAKE WAY

Britons: Excuse me, I would like to get by. Would you please make way?

Malaysians: S-kew me.
 

WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY

Britons: Hey! Put your wallet away, this drink is on me.

Malaysians: No need lah.
 

WHEN ASKING FOR PERMISSION

Britons: Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?

Malaysians: (pointing at the door) Can ah?

WHEN ENTERTAINING

Britons: Please make yourself right at home.

Malaysians: No need shy shy one lah!

WHEN DOUBTING SOMEONE

Britons: I don't recall you giving me the money.

Malaysians: Where got?
WHEN DECLINING AN OFFER
Britons: I would prefer not to do that, if you don't mind.

Malaysians: Don't want lah.
IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
Britons: Err...Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.

Malaysians: You mad ah?
WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.
Britons: Excuse me, but could you please lower your voice? I'm trying to concentrate over here.

Malaysians: Shut up lah!
WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU.
Britons: Excuse me, but I noticed you staring at me for sometime. Do I know you?

Malaysians: See what, see what?
WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION.
Britons: We seem to be in a bit of a predicament at the moment..

Malaysians: Die lah!!
WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED
Britons: Will someone tell me what has just happened?

Malaysians: What happened ah? Why like that one lah?
 WHEN SOMEONE DID SOMETHING WRONG
Britons: This isn't the way to do it. Here, let me show you.

Malaysians: Like that also don't know how to do!
WHEN ONE IS ANGRY
Britons: Would you mind not disturbing me?

Malaysians: Celaka you!
 

So which would you prefer? Send this to your Malaysian friends and let them have a laugh too. Good day!


Malaysians: Cent O-Lady

Back Then & Nowdays!




image001.jpg



image002.jpg

image003.jpg

image004.jpg


image005.jpg
image006.jpg

image007.jpg
 

Tuesday, 28 February 2012

Travel Around Selangor (2) - Expedisi Mendaki bukit Di Broga Hills

Assalammualaikum...macam mane hujung minggu korunk?mesti besh kan..huhuhuhuhuuu

bagi aku hujung minggu lepas boleh dikatakan besh jugak lah..aku g mendaki bukit kat Broga Hills with few of my frenz, rata2 aku tanye kat kawan2 diorang kurang familiar ngan perkataan Broga Hills kompom2 diorang xtau kat mane..so aku bawak depa2 pergi itu Broga Hills..hehehhe.

Broga Hills tu x familiar bagi aku maybe sebab die just untuk sape2 yg gemar mendaki2 gitu, dia terletak kat area Semenyih sempadan Selangor denagn Negeri Sembilan kat Daerah Hulu Langat, kalau dari Shah Alam kira2 dalam 1 jam perjalanan gitu lah.

Tempat ni kalo nak wat riadah memang seronok, bagi keluar peluh gitu..heheheh tapi jangan datang lambat sangat sebab dalam pukol 10 camgitu dah panas dah..so kurang besh lah nak mendaki kan...heheheheheh..
sebaik2 datang time jam 7 macam tu..segar udara die..memang nyaman, lagi poon time tu memang kurang panans lagi..so nak mendaki pon seronok..heheheh. ok lah ni nak tunjuk sket gamba yg sempat di snap mase kat Broga Hills.









lepas2 je selesai mendaki, perot pon apa lagi kompom lah tersangat lafar kan..heheheh kami pn singgah lah jap kat Wong Solo cawangan yg kat Kajang ni...die nye makanan boleh tahan lah sedap jugak...yg paling terbaek die nye sambal...pergh...memang sedap rase macam nak bawak balek je..hahahhahah.


sekian.

Fareezvanfillers dikala jam2 hendak pulang disamping boss Busy..heheheh

Monday, 27 February 2012

Buah Durian tanpa duri (Durian gondol)

Assalamualaikum.

korang pernah tengok buah Durian yg xde duri? Entry kali ni aku nak share some interesting info tok readers2 blog ni xkeshah lah silent readers ke sape je lah yg singgah sini..huhuhu

Durian gondol  berasal dari daerah Lombok, Nusa Tenggara Barat. Keunikan buah ini terletak pada buahnya yang tidak memiliki duri seperti buah durian pada umumnya sehingga dapat mempermudah memakannya.

Bentuk buahnya sekilas seperti tempurung kelapa, ukurannya sebesar buah melon dengan berat 800-900 gr. Buah matang mengeluarkan aroma khas durian. Ini memang durian, tapi tanpa duri! Rasa buahnya enak dan manis dengan kandungan gula yg sedang gitu..hehehe

Ketebalan isi buah nye boleh lah dikatekan tebal gak macam isi buah durian tempatan pada umumnya dan berwarna kuning terang dengan produktif yg agak memberangsangkan kira boleh capai 400 kg setahun bagi sesebuah pokok. Tanaman ini mampu adapt lah dengan baik di dataran rendah sampai sedang dengan ketinggian yg tidak terlalu tinggi gitu

Tanaman durian gondol ini merupakan tanaman durian yang mengalami mutasi bentuk oleh alam sehingga duri-duri di seluruh kulitnya tidak ada..heheheh dah macam x-men kan sampai bermutasi gitu..heheheheeh

some picture for this pokok Durian Gondol @ Durian yg xde duri hehehehehehhe



die nye kale isi same je ngan buah Durian biasa, kuning2 kekuningan je gitu..heheheh.

Wednesday, 22 February 2012

Gambar-gambar Aneh, Pelik & Lucu Untuk Hilangkan Stress!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه 
Berikut ialah gambar-gambar untuk kita hilangkan tekanan setelah sehari suntuk mengikuti isu-isu berat yang berlaku sekeliling kita.

Gambar-gambar ini bersepah ini internet, dikutip untuk paparan di blog GB ini untuk kita segarkan semula minda kita untuk menghadapi isu-isu baru selepas ini. Selamat menyaksikan dan selamat berhibur.

Saksikan:

 
















Monday, 20 February 2012

Kaedah Rawatan Pelik Sakit Gigi… Mengeluarkan Cacing Gigi Melalui Telinga

 
Description: http://www.gilerkentang.com/wp-content/uploads/2011/11/tooth-worms-treatment2.jpg

Chen Yuan Sheng, 44, yang telah melibatkan diri dalam industri pakaian di Batu Pahat selama lebih dua dekad, mempunyai kerja sampingan istimewa dan agak pelik sejak bertahun-tahun yang lalu.
Khidmat istimewa dan unik Chen ialah membantu pesakit sakit gigi untuk mengurangkan kesakitan dengan menghalau cacing gigi menggunakan kaedah rawatan purba Cina.

Kaedah rawatan yang digunakan adalah warisan daripada mendiang bapanya yang mempunyai kepentingan yang besar dalam bidang perubatan Cina dan mahir dalam perubatan akupunktur dan herba yang dipelajarinya dari negara China .
Bagaimana kaedah rawatan ini dilakukan?

Description: http://1.bp.blogspot.com/-9J1i8UU3VXs/Tr93V5rje0I/AAAAAAAADvQ/ZRDUssiER8M/s320/tooth-worms-treatment.jpg
Chen berkata bahawa cacing gigi terutamanya disebabkan oleh karies gigi dan tabiat makan, walaupun dia tidak melakukan kajian yang mendalam mengenainya.
Description: http://1.bp.blogspot.com/-3sr7T2ReJjY/Tr93XJGeLGI/AAAAAAAADvY/2i1-WRgE7HM/s320/tooth-worms-treatment1.jpg
Peralatan dan kaedah yang digunakakan sangat tradisional dan mudah. Asap herba akan digunakan untuk membuang cacing gigi dari rongga mulut pesakit, tanpa menyebabkan kesakitan kepada pesakit dan ubat-ubatan tidak diperlukan.
“Kuantiti herba yang digunakan untuk menyingkirkan cacing gigi adalah sangat penting. Ia sebenarnya adalah campuran enam herba yang direndam dalam minyak kelapa,” jelas beliau.
Description: http://4.bp.blogspot.com/-SxoHmc0o2y8/Tr93ZXwvWxI/AAAAAAAADvo/FelVr0pYpRM/s320/tooth-worms-treatment3.jpg
Pertama sekali, beliau perlu untuk memanaskan bata sebelum meletakkannya ke dalam pinggan dan menambah dua sudu teh jus herba.
Description: http://1.bp.blogspot.com/--qGUJNZAB0o/Tr93apnmBxI/AAAAAAAADvw/eH8E6Nnespo/s320/tooth-worms-treatment4.jpg
Dengan menggunakan tudung corong berbentuk kun pesakit dikehendaki memasukkan muncung corong ke dalam lubang telinga.
Description: http://1.bp.blogspot.com/-aoMozEF1t2E/Tr93fnuO24I/AAAAAAAADwQ/IsAbTHjaySQ/s320/tooth-worms-treatment8.jpg
“Asap dari jus herba mendidih akan memasuki tubuh pesakit melalui telinganya lalu menarik dan membuang keluar cacing gigi di dalam mulut, telinga dan bahagian-bahagian badan yang lain,” katanya.
Description: http://4.bp.blogspot.com/-RD_TfST-WhU/Tr93bliYPTI/AAAAAAAADv4/2GUIiziPnIA/s320/tooth-worms-treatment5.jpg
“Pesakit akan merasa leher mereka sedikit tegang sepanjang proses itu dan saya akan mengingatkan mereka untuk batuk dengan sengaja kerana ia boleh membantu mengeluarkan cacing gigi,” katanya.
Dia menggalakkan pesakit untuk menerima rawatan tiga kali dalam tempoh tiga bulan untuk menghapuskan sama sekali cacing gigi. Keseluruhan proses mengambil masa 12 minit.
Description: http://4.bp.blogspot.com/-E9xiCdnxSPE/Tr93c8xULgI/AAAAAAAADwA/pYOG3d6tgEs/s320/tooth-worms-treatment6.jpg
Cacing gigi jatuh di atas bata & herba yang dipanaskan
Description: http://2.bp.blogspot.com/-Zc0NcJrBtYU/Tr93eLLd1yI/AAAAAAAADwI/x_w5DSbTUfU/s320/tooth-worms-treatment7.jpg
Beliau berkata bahawa bilangan cacing gigi berbeza dari berpuluh-puluh sahaja hingga beberapa ratus, mengikut keadaan kesihatan yang berbeza.
Chen berkata bahawa ramai orang ragu-ragu tentang kewujudan cacing gigi, terutamanya anak-anak muda yang berfikir ia tidak logik dan saintifik.
Description: http://1.bp.blogspot.com/-R5PPtVaZKUQ/Tr93gnxvquI/AAAAAAAADwY/hG1jxQomXfM/s320/tooth-worms-treatment9.jpg
“Kebanyakan pesakit yang datang untuk rawatan ialah orang-orang yang tidak lagi sanggup menanggung kesakitan. Mereka datang untuk mencuba selepas mengetahui tentang rawatan daripada rakan-rakan mereka, “kata Chen.
Chen berkata bahawa pengesahan lanjut diperlukan untuk rawatan cara purba, ramai orang terkejut melihat begitu banyak larva coklat putih kurang daripada satu sentimeter panjang.
“Walaupun kewujudan cacing gigi belum terbukti secara saintifik, Tujuan rawatan adalah untuk mengekalkan gigi pada masa yang sama mengurangkan kesakitan. Oleh itu, saya akan terus melaksanakan rawatan, menyediakan rawatan alternatif untuk melegakan sakit gigi,” 

p/s: Jadi adakah anda  menagalami sakit gigi, ape kate try this kind of practice!

kindly from - fareezvanfillers 

Wednesday, 15 February 2012

wordless Wednesday #9

Tuesday, 14 February 2012

Avoid buying Fruits that have labels with " 8 "

My Friends,  Assalammualikum dan Salam Sejahtera.

Avoid buying fruits with character number “8” at the beginning of the fruit label, as it is a genetically modified fruit.
 
 
 French experiments confirmed that genetically modified soybeans fed to rats, produce first generation of babies suffering from various diseases, and then the next generation of full-sterility.
 
The United States has banned use of modified soybeans in human food, and can only be used in animals. Avoid eating genetically modified food!! 94129 Apple ? Understand what it means!! Read your "Fruit label". The number ...... posted will have a few figures, in addition to its name, to tell consumers the source from where it comes, also indicates if fruits are safe for human or for others . Please read the fruits labels and understand the numbers, do not underestimate it, this system is the unique alternative identity identification importers have posted, but also is a concern medically.
 
The traditional fruit labels have: four digits beginning with 4.
 
 Organic fruit labels have: five digits beginning with 9.
Transgenic fruit labels have: five digits beginning with 8
 
 example: You see an apple in the store: if its label is 4922, indicates a traditional apple, it still uses herbicides and harmful fertilizers during planting.                      

 If its label is 99222, it is organic and safe to eat.

If its label is 89222, then “It is genetically modified (GMO), avoid buying !!”
.

 
The next time you go shopping, remember these important figures. Avoid buying the inorganic and GMO fruits.
Shop Safely: These should be noted.   The seller has no obligation to tell you, if fruit has been genetically modified.  


  p/s:  have a wise choice!

Labels

  • (1)